Teknikker innen fluefisking

Hvilken teknikk man benytter når man skal fluefiske, avhenger helt av hvilken type fisk man ønsker å fange og omgivelsene man fisker i. Dersom du fisker i kaldt vann og ønsker å lure ørret til å tro at agnet ditt er en ekte flue, er det viktig at man kaster snøret fra riktig posisjon. For å bevege seg til den riktige posisjonen, er man nødt til å vasse gjennom elven helt til man kommer frem. Dette gjør det svært viktig at man har på seg ordentlige, høye støvler, slik at man er isolert fra det kalde vannet. Mens slike støvler gjerne før i tiden var laget av latex gummi, består de i dag hovedsakelig av det vanntette stoffet neopren. På midten av 20-tallet, utviklet amerikanske sportsfiskere også såler av filt, og disse var lenge populære ettersom de ga et godt grep i elver med mange steiner på grunnen. Bruken av filt i støvler har imidlertid i senere tid blitt gjort ulovlig i mange amerikanske delstater, ettersom det ble ansett som å fungere som en vektor som bidrar til å overføre all slags sykdommer fra fisker og planeter. Produsenter tilbyr nå støvler med spesielle mønster av gummi eller nagler laget av metall for å sørge for at man har et godt grep om elvebunnen mens man vasser i elven. Det produseres også støvler av Gore-Tex som puster og som dermed sørger for ventilasjon mens man vasser i vannet. Problemet med disse støvlene er imidlertid at Gore-Tex ikke flyter, hvilket kan være et problem dersom man skulle snuble og falle i vannet. Dersom man fisker i dype elver med sterke strømmer er det gjerne vanlig å ha med seg redningsvest i tilfelle man skulle være uheldig.

 

Ved fisking etter ørret, kan det ofte lønne seg å la agnet fallet ned til fisken heller enn å la fluen ligge på overflaten av vannet slik man vanligvis ville ha gjort. Dette er fordi ørreten som regel inntar maten dypt nede i elven, heller enn på overflaten. For å fiske på dypere nivåer benyttes gjerne et tyngre agn. Her er det viktig at fluen veier nok til å synke ned til fisken, men ikke så mye at det vil påvirke din evne til å kaste det så langt avgårde som mulig. En vanlig teknikk som til og med nybegynnere kan lære seg, er en såkalt “døddrift”, der en kaster snøret oppover mot strømmen, for så å la det flyte nedover elven i påvente av napp mens man sørger for at selve snøret forholder seg slakt. Dersom man får napp, trenger fiskeren kun å løfte stangen oppover. Dersom man skal fiske etter ørret i en innsjø, kreves en helt annen teknikk. Som regel vil man da bruke en kano eller annen type båt, ettersom dette lar en fiske over et mye større område enn hva man ville hatt tilgang til dersom man kun vasset med støvler. Noe som ofte virker bra, er å la et agn henge etter båten. Dersom man får øye på en gruppe fisker som er på vei til et sted, kan man også forsøke seg på å kaste et agn der før de kommer frem. Etter at man har fanget en ørret, kan man enkelt få den på land ved å spinne inn fiskehjulet. Det er viktig at man holder tuppen av fiskestangen høyt oppe, slik at man lar fleksibiliteten til fiskestangen absorbere det meste av fiskens forsøk på å komme seg unna. Dersom man har fått en stor fisk på kroken, vil det imidlertid ikke være så enkelt som å bare skru på fiskehjulet. I slike tilfeller kan man forsøke å bruke fingrene til å legge press på linjen, og dermed gjøre den med stabil. Når man holder på slik, er det viktig å sørge for at man ikke sliter ut fisken – dersom fisken blir utslitt fordi den prøver å komme seg vekk, kan man faktisk risikere at den dør av utmattelse. 

 

Når det gjelder fisking i saltvann, benytter man som regel tyngre utstyr enn det man ville brukt ved fisking i ferskvann. Dette gjøres både for at man skal være i stand til å hanskes med den tyngre og kraftigere fisken man finner her, og for at det skal være mer behagelig å kaste de større og tyngre fluene som man vil måtte bruke. Når man fisker i saltvann bruker man som regel våte fluer som gjerne er utformet som krabber, reker eller lignende. Det er imidlertid også mulig å bruke mer tradisjonelle former for fluer som legger seg på overflaten av vannet. Ettersom mange av fiskene som finnes i saltvann er svært store, raske og kraftige, er det ikke alltid nok med et vanlig fiskehjul for å hale dem om bord i land. Da er man nødt til å bruke større, tyngre hjul med kraftigere drasystem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *